Mutakakku
Kakut

Gluteeniton mutakakku (V, GF) ja blogin synttärit

Kanelikeidas täyttää tänään yksi vuotta ja sen kunniaksi kehittelin reseptin, joka paitsi maistuu hyvältä myös tekee hyvää! Saanko esitellä – vegaaninen ja gluteeniton mutakakku ilman valkoista sokeria puhtaista luonnon raaka-aineista valmistettuna.

Mutakakku

Tasan vuosi sitten julkaisin ensimmäisen reseptin. Miten vuosi on mennyt ja mitä kaikkea tuohon vuoteen onkaan mahtunut? Entä mihin suuntaan blogi on menossa?

Kun aloitin blogin kirjoittamisen, olin valmistumassa diplomi-insinööriksi ja haaveilin leipuri-kondiittoriksi opiskelusta (tiedän, kuulostaa erikoiselta…). Heti valmistumisen jälkeen aloitinkin sitten koulun ja minusta todella piti tulla myös leipuri-kondiittori. Innolla kehittelin kaikenlaisia makeita vegaanisia reseptejä. Olin niin innoissani koulusta, koska pääsin leipomaan kaikki päivät. Osittain tämä oli uutuudenviehätystä. Tiesin nimittäin samalla, etteivät tavanomaiset sokeria ja vehnäjauhoja sisältävät herkut ole se minun juttu. Silti jotenkin päädyin yhä uudelleen ja uudelleen valmistamaan tällaisia herkkuja.

Lopulta talvella minulle alkoi valjeta, etteivät leipuri-kondiittorin opinnot ehkä olekaan minua varten. En voinut sietää sitä jatkuvaa kananmunien, kerman, voin ja sokerin käyttöä. Leipomisesta oli tullut pakkopullaa, ihan kirjaimellisesti. Viimeistään maaliskuussa olin vakuuttunut asiasta ja lopetin koulun suurin piirtein siltä seisomalta. Päätin keskittyä siihen, mitä alunperinkin halusin – työskennellä diplomi-insinöörinä. Lähinnä tavoitteeni tällä hetkellä on pelastaa maailma.

Miten kävi kaikille ”perinteisille” leivonnaisille ja kakuille? Ehkä olettekin jo huomanneet, viimeisimmät reseptit täällä blogissa (kuten myös tämä mutakakku) ovat olleet sekä gluteenittomia että valmistuvat ilman valkoista sokeria. Miksi näin? Vuonna 2014 löysin Deliciously Ella -blogin ja siitä lähtien olen ollut innostunut terveellisistä herkuista – toisin sanoen herkuista, joihin ei tule prosessoitua valkoista sokeria, vehnäjauhoja tai margariinia ja jotka ovat tietenkin täysin kasviperäisiä. Minulla on Ellan kaikki leivonta- ja ruokakirjat ja Ella onkin ollut suurin inspiraation lähteeni mitä tulee vegaaniseen leivontaan. En kuitenkaan ole jakanut tänne aiemmin Ellan reseptejä tai Ellalta inspiraation saaneita reseptejä paitsi ihan viime aikoina. Olen mennyt valtavirran mukana enkä ole kuunnellut omaa sisäistä ääntäni.

Nyt on aika tehdä muutos! Mitä oikeasti haluan? Haluan jakaa kanssanne terveellisiä vegaanisia reseptejä. Haluan näyttää, että ilman perinteisiäkin raaka-aineita saa aikaiseksi mielettömän herkullisia kakkuja, keksejä, piirakoita, leivonnaisia, brownieita…you name it. Tässä yksi esimerkki. Tämä vegaaninen ja gluteeniton mutakakku on sopiva suurin piirtein kaikille, myös allergikoille ja erikoisruokavalioita noudattaville. Jos jätät päälle tulevan maapähkinävoin pois, on kakku myös täysin pähkinätön. Mikäli mutakakun tulee olla ehdottomasti gluteeniton, huomioi, että käyttämäsi kauramaito on gluteenitonta tai valitse tilalle muu kasvijuoma.


Mutakakku (V & GF)

  • 125 g kookosöljyä
  • 3 dl kookossokeria
  • 1 dl raakakaakaojauhetta
  • 0,5 tl suolaa
  • 1 dl gluteenitonta kauramaitoa
  • 2,5 dl riisijauhoa
  • (sileää maapähkinävoita koristeluun)
  1. Kiinnitä leivinpaperi irtopohjavuoan (Ø 24 cm) pohjalle ja voitele vuoan reunat (kookos)öljyllä.
  2. Sulata kookosöljy kattilassa miedolla lämmöllä. Lisää joukkoon kookossokeri, raakakaakaojauhe ja suola ja sekoita esim. vispilällä, jotta seokseen ei jää paakkuja.
  3. Lisää kauramaito ja riisijauho ja sekoita (helpoiten tämä käy nuolijalla).
  4. Kaada taikina vuokaan ja koristele halutessasi maapähkinävoilla: lusikoi kakun päälle maapähkinävoita ja vedä terävällä veitsellä kierteitä kakun pinnalle.
  5. Paista mutakakkua 175 asteessa 18-20 minuuttia. Muista, että kakun on tarkoitus jäädä todella kosteaksi, joten paista kakkua mieluummin liian vähän aikaa kuin liian kauan 😉

Huom! Koska kookosöljy jähmettyy kylmässä, myös kakun rakenne muuttuu hieman jääkaapissa. Kakku siis käytännössä kovettuu kylmässä, mutta makuun tämä ei vaikuta. Itse ainakin tykkään yhtä paljon (ehkä jopa enemmän) tästä kiinteämmästä mutakakusta. Jos siis haluat syödä mutakakun valuvana, suosittelen nauttimaan tämän kakun lämpimänä 🙂


Mutakakku