Leivonnaiset ja piirakat

Gluteeniton omenapiirakka

Näin syksyn tullen on ihana tunnelmoida erilaisilla syksyisillä herkuilla, kuten omenapiirakalla. Tämä gluteeniton omenapiirakka ei sisällä lainkaan valkoista sokeria vaan se saa makeutensa omenoista ja vaahterasiirapista.

Omenapiirakka

Valkoinen sokeri ei todellakaan ole välttämättömyys leivonnassa. Joskus on kiva leipoa myös muilla sokereilla tai käyttää makeutukseen vaikkapa vaahterasiirappia. Eikä tämä omenpiirakka tosiaan muuta kaipaakaan! Käytin täytteessä kotimaisia omenoita, jotka olivat makeita, joten puoli desiä vaahterasiirappia oli aivan riittävästi. Jos käytät kirpeämpiä omenoita, kannattaa täytettä maistella ja lisätä makeutusta oman maun mukaan. Keittämällä omenat täytteestä tulee ihanan pehmeä, mikä sopii hyvin vastapainoksi rapsakalle pohjalle. Tässä omenapiirakassa maistuu mehukas omena ja mausteinen kaneli. Täydellinen syysherkku siis 🙂

Tämä on myös erittäin nopea valmistaa, eikä piirakkaan tarvita ihmeempiä raaka-aineita. Halutessasi voit vaihtaa margariinin kookosöljyyn. Itse tarjoilin omenapiirakkaa maustamattoman kookosjogurtin kera, mutta sopii tämä vallan mainiosti syötäväksi myös vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeenkin kanssa – tai ihan vaan sellaisenaan 😉


Gluteeniton omenapiirakka

Pohja:

  • 4 dl gluteenittomia isoja kaurahiutaleita
  • 2 dl riisijauhoja
  • 0,75 dl vegaanista margariinia sulatettuna
  • 0,5 dl vaahterasiirappia
  • 0,25 – 0,5 dl vettä
  • 1 tl kanelia
  • Hyppysellinen suolaa

Omenatäyte:

  • 500 g omenoita pieninä kuutioina
  • 0,5 dl vaahterasiirappia
  • 0,5 dl vettä
  • 1 tl vegaanista margariinia
  • 1 tl kanelia

Muruseos:

  • 1 dl gluteenittomia isoja kaurahiutaleita
  • 0,5 dl auringonkukansiemeniä
  • 2 tl vaahterasiirappia
  • 1 rkl vegaanista margariinia
  • Hyppysellinen suolaa
  1. Lisää kaikki pohjan raaka-aineet blenderiin ja anna koneen käydä, kunnes saat aikaan tasaisen massan. Taikina on valmis, kun pystyt muotoilemaan siitä pallon.
  2. Kiinnitä leivinpaperi irtopohjavuoan (Ø 22 cm) pohjalle ja voitele reunat margariinilla. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille muutaman sentin korkeuteen. Pistele pohjaan reikiä haarukalla. Paista pohjaa 200 asteessa 10 minuuttia.
  3. Pohjan ollessa uunissa valmista omenatäyte. Laita kaikki täytteen ainekset kattilaan ja keitä n. 10 minuuttia kunnes omenat ovat pehmenneet ja neste haihtunut. Kaada omenatäyte pohjan päälle.
  4. Valmista muruseos sekoittamalla yhteen kaikki muruseoksen ainekset kulhossa. Ripottele muruseosta omenatäytteen päälle.
  5. Paista omenapiirakkaa vielä 15 minuuttia kunnes piirakka on saanut kauniin värin.
  6. Anna jäähtyä ja irrota vuoasta. Tarjoile esim. vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa!

Omenapiirakka

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *