Leivonnaiset ja piirakat

Vegaaniset mokkapalat

Ohje meheviin mokkapaloihin ja tarina siitä, miten kaikki ei aina mene niin kuin suunnittelee.

Kaikki lähti liikkeelle siitä, kun sisko mainitsi mokkapalat. Minä tietysti heti tartuin ideaan, että voisin tehdä oman reseptin. Mikä tässä voisi mennä pieleen? Mokkapalat, tuo suomalainen klassikkoleivonnainen! Jo lapset osaavat tehdä mokkapaloja, kaikkihan niitä ovat aina leiponeet! Niin. Paitsi, että minä en ollut ikinä aikaisemmin leiponut niitä… Meillä ei kotona ole tehty mokkapaloja, äitilläkin on ohje mokkatorttuun, ei mokkapaloihin.

Tuumasta toimeen! Pohja onnistui heti ensimmäisellä kerralla oikein hyvin, mutta kuorrute ehti jähmettyyä ennen kuin ehdin ripotella nonparellit päälle. Harmi, ajattelin. Tyypilliseen tapaani tein samantien uuden pohjan. Edelleen hyvä, mutta kämmäsin sitten jälleen kuorrutteen kanssa. Jätin sen liian löysäksi eikä pohjakaan ollut yhtään ehtinyt jäähtyä, joten sain aikaiseksi mokkapalojen makuisia brownieita, kun kuorrute imeytyi pohjaan…. Että sillä tavalla sitten.

Ei siinä auttanut muuta kuin katsoa kaikki mahdolliset Youtube-videot mokkapaloista, että millaista sen kuorrutteen pitää oikein olla. Muutama päivä taukoa ja sitten uusi yritys. Onnistui! JEE 😀 Näistä mokkapaloista tuli ihan täydellisiä, sopivan kostea ja mehevä pohja ja ihanan suklainen kuorrute. Palat leikkautuvat oikein nätisti myös. Päälle vaan vegaanisia nonparelleja ja se on siinä! En ole ikinä ollut mikään mokkapalojen ylin ystävä, mutta ehkä minusta juuri tuli sellainen 😉 Nyt ymmärrän, miksi suomalaiset rakastavat näitä leivonnaisia!


Vegaaniset mokkapalat

Pohja:

  • 200 g vegaanista margariinia (esim. tummansininen Keiju)
  • 200 g omenasosetta
  • 1,5 dl kauramaitoa tai muuta kasvimaitoa
  • 2 dl sokeria
  • 4,5 dl vehnäjauhoja
  • 0,5 dl kaakaojauhetta
  • 3 tl leivinjauhetta

Kuorrute:

  • 50 g vegaanista margariinia (esim. tummansininen Keiju)
  • 0,25 dl vahvaa kahvia
  • n. 3 dl tomusokeria
  • 2 rkl kaakaojauhetta

Pinnalle:

  • Vegaanisia nonparelleja (katso lista tästä*)
  1. Sulata margariini. Sekoita joukkoon omenasose, kauramaito ja sokeri.
  2. Sekoita keskenään vehnäjauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe. Siivilöi kuivat aineet muiden ainesten joukkoon ja sekoita tasaiseksi.
  3. Levitä taikina leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan (30 cm x 22 cm) ja paista 175 asteessa noin 15 minuuttia. Ota pohja uunista heti, kun kokeilutikkuun ei enää tartu taikinaa.
  4. Valmista kuorrute: Sulata margariini kattilassa ja sekoita vispilällä muut aineet margariinisulan joukkoon. Lisää tomusokeria vähitellen samalla sekoittaen. Saatat tarvita tomusokeria hieman enemmän tai vähemmän kuin ohjeessa. Pidä kattila edelleen liedellä, lämmitä keskilämmöllä ja sekoittele kunnes kuorrute on sileää. Varo, ettei margariini kiehahda, koska se vaikeuttaa kuorrutteen jähmettymistä. Kuorrutteen pitäisi olla yhtä aikaa sopivan jähmeää mutta silti notkeaa. Kuorrute jähmettyy jäähtyessään. 
  5. Kaada kuorrute hieman lämpimänä pohjan päälle ja levitä paletilla tai lastalla. Ripottele pinnalle nonparellit ennen kuin kuorrute ehtii jähmettyä.
  6. Paloittele jäähtyneenä.

*Esimerkiksi Dr. Oetkerin valikoimaan kuuluu useampia vegaanisia nonparelleja, joita löytyy ihan tavallisista ruokakaupoista. Itse käytin Bioveganin luomunonparelleja, jotka ovat saaneet värinsä luonnosta 🙂 Bioveganin nonparelleja myy ainakin Vegekauppa ja tuotteet saa tilattua kotiin kätevästi netistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *