Muffinit ja pullat

Anismunkit

Toukokuu lähestyy hurjaa vauhtia (vaikka sitä ei lumimäärästä päätellen uskoisi) ja sehän tarkoittaa, että ihan kohta on taas vappu ja saa syödä munkkeja. Meillä on kotona perinteisesti tehty tällaisia kampanisun muotoisia munkkeja. Mitä sitä turhaa lähteä kikkailemaan, joten päätin minäkin leipoa ihan perinteiseen muotoon nämä munkit.

Anismunkit

Taikinasta löytyy myös anista, joka ainakin täällä meidän perällä Tornionjokilaaksossa on olennainen mauste munkeissa. Jos siis tykkäät aniksesta, voit aivan reippaasti lisätä taikinaan parikin ruokalusikallista tätä jännää maustetta. Jos sen sijaan vierastat aniksen makua munkkitaikinassa, voit hyvin jättää aniksen kokonaan pois tai korvata vaikka kardemummalla.


Anismunkit

  • 5 dl kauramaitoa
  • 50 g tuorehiivaa
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 1-2 rkl anista
  • n. 14-16 dl vehnäjauhoja
  • 100 g vegaanista margariinia

Uppopaistamiseen

  • 1 l rypsiöljyä

Pinnalle

  • sokeria
  1. Hienonna anis huhmaressa. Lämmitä kauramaito kädenlämpöiseksi. Sekoita kauramaidon joukkoon hiiva, sokeri, suola ja anis.
  2. Lisää puolet jauhoista ja sekoita tasaiseksi.
  3. Alusta vähitellen loput jauhot taikinaan ja lisää margariini. Vaivaa, kunnes saat aikaan kimmoisan taikinan, joka irtoaa kulhon reunoista.
  4. Anna taikinan kohota liinan alla lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.
  5. Kaada taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa taikina uudelleen.
  6. Muotoile haluamasi mallisiksi munkeiksi ja jätä munkit kohoamaan liinan alle.
  7. Kuumenna öljy valurautapadassa tai isossa kattilassa. Kun öljyn lämpötila on 170-180 astetta, on se riittävän kuuma paistamiseen. Paista muutama munkki kerrallaan ja käännä paiston puolivälissä. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle.
  8. Pyörittele vielä lämpimät munkit sokerissa.

Anismunkit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *