Gluteeniton banaanileipä
Muut makeat

Gluteeniton banaanileipä (V, GF) ja nopea chiahillo (V, GF)

Banaanileipä eli banana bread on nimestään huolimatta mehevä ja maistuva herkkuleipä, jota voi syödä niin aamupalana kuin tarjoilla brunssilla ystäville. Parhaalta banaanileipä maistuu maapähkinävoin ja itse keitetyn marja-chiahillon kera.

Gluteeniton banaanileipä

Gluteeniton banaanileipä valmistuu vain kuudesta raaka-aineesta eikä makeuttamiseen tarvita lainkaan lisättyä sokeria. Banaanileivän salaisuus piileekiin leivontaan käytettävissä ehkä jo hieman ylikypsissäkin banaaneissa. Mitä kypsempiä banaaneja käytät, sitä makeampaa leipää saat 😉 Itse olen ainakin sellainen banaanihirmu, että kannan kaupasta kotiin monta terttua banaaneja kerralla. Mitä tummempia banaaneja kaupasta löydän, sen parempi. Yleensä pelastankin banaanilaarista ne kaikkein tummimmat banaanit 😀 Kypsyttelen banaaneja kotona ja kun ne ovat tarpeeksi tummia, leivon niistä banaanileipää tai paloittelen banaanit pakkaseen ja teen myöhemmin banaanijäätelöä. Nam!

Banaanileipä on perinteinen amerikkalainen jälkkäri. Nimi leipä on näin suomalaisittain jopa harhaanjohtava, koska eihän tämä ole mikään ruokaleipä! Banaanileipä on pikemminkin kakku, jopa kahvikakuksi luokiteltava! Paitsi tämä oma ohjeeni olisi ehkä aamupalaksi luokiteltava 🙂 Tähän kun ei tosiaan tule vehnäjauhoja eikä sokeriakaan niin eikös tämä kuulosta ihan aamupalalta? Ainakin itse tykkään syödä banaanileipää aina välillä aamuisin puuron sijaan. Viime viikolla taisin syödä jopa kolmena aamuna peräkkäin…

Banaanileipä maistuu sellaisenaan mutta vielä parempaa se on kaikenlaisten lisukkeiden kanssa tarjoiltuna. Maapähkinävoi ja chiahillo ovat omat suosikkini! Helppoa ohjetta voi myös soveltaa lisäämällä taikinan joukkoon erilaisia mausteita. Yleensä lisäänkin juuri kanelia ja toisinaan myös rusinoita taikinaan. Suosittelen kokeilemaan!


Gluteeniton banaanileipä (V, GF)

  • 200 g tattarijauhoja
  • 100 g mantelijauhoja
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 400 g banaanisosetta
  • 200 g gluteenitonta kauramaitoa
  • 1 rkl omenaviinietikkaa
  1. Sekoita kuivat aineet keskenään.
  2. Soseuta banaanit esim. sauvasekottimella ja sekoita soseen joukkoon kauramaito ja omenaviinietikka.
  3. Yhdistä banaaniseos kuivien aineiden joukkoon ja sekoita tasaiseksi.
  4. Kaada kookosöljyllä voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan (pituus n. 25 cm). Paista 200 asteessa 40 minuuttia tai kunnes kypsä.

Vinkki! Säilytä banaanileipä jääkaapissa ilmatiiviissä rasiassa, jotta sen mehevyys säilyy. Voit myös pakastaa leivän valmiina viipaleina.


Chiahillo

Itse valmistan chiahillon yleisimmin mansikoista, vadelmista ja mustikoista. Makeutusta lisään vain vähän, esim. hunajaa. Aina en laita makeutusta lainkaan, varsinkaan, jos käytän lähinnä vain makeita marjoja. Chiahillo on monikäyttöinen hillo, jota itse tykkään lisätä puuron tai jogurtin päälle. Koska chiahillo on helppo muokata jokaisen omaan makuun soveltuvaksi, en edes laita tarkkoja mittoja ohjeeseen. Jos haluat, voit lisätä hillon joukkoon kardemummaa!


Chiahillo (V, GF)

  • 300-350 g marjoja (esim. mustikka, mansikka, vadelma)
  • vettä
  • makeutusta (esim. hunaja)
  • 1-3 rkl chiansiemeniä
  1. Mittaa marjat kattilaan ja lisää kattilan pohjalle noin 1 cm vettä. Keittele, kunnes marjat ovat pehmenneet ja osittain hajonneet.
  2. Lisää joukkoon haluamasi määrä makeutusta. Kannattaa maistella, jotta saat juuri omaan makuun sopivan hillon.
  3. Ota kattila pois liedeltä ja lisää chiansiemenet. Suosittelen aloittamaan yhdellä ruokalusikallisella ja sekoittelemaan, jotta näet, millainen koostumumus muodostuu. Yleensä käytän kahdesta kolmeen ruokalusikallista chiansiemeniä.
  4. Kaada jäähtynyt hillo kannelliseen lasipurkkiin ja säilytä jääkaapissa. Käytä muutamien päivien kuluessa.

Gluteeniton banaanileipä