Kaneliboston
Pullat ja munkit

Kaneliboston

Pulla on hyvää, korvapuusti parasta. Tällä kertaa tein perinteisten korvapuustien sijaan kanelibostonia, joka täytetään herkullisella kanelitäytteellä ja kuorrutetaan sokerikuorrutteella. Tätä voisi kutsua jopa Kanelikeitaan juhlabostoniksi! 🙂

Kaneliboston

Vegaaninen bostonkakku ei juurikaan eroa ”normaalista” bostonkakusta (Mikä edes on normaali? Eikös vegaaninenkin ole yhtä normaali?). Taikinasta vain jätetään kananmuna pois,  vaihdetaan maito kasvimaitoon (itse tykkään tehdä pullat soijamaitoon) ja käytetään voin tilalta maidotonta margariinia (esim. tummansinistä Keijua). Ja voilà! Vegaaninen pullataikina on valmis!

Pullien voitelusta löytyy kattava tietopaketti Kamomillan konditorian sivuilta. Suosittelen tutustumaan, jos yhtään enemmän vegaanisten pullien voitelu kiinnostaa. Itse voitelen pullat yleensä ihan vaan soijamaidolla tai kaurakermalla (ihan sillä tavallisella ruoanlaittoon tarkoitetulla) tai sitten hifistelen, kuten tämän kanelibostonin kohdalla, ja voitelen pullat vaniljasoijavanukkaalla. Soijavanukas on siitä kiva, että sillä saadaan kaunis kiilto pulliin.


Kaneliboston (2 kpl)

  • 2,5 dl soijamaitoa
  • 25 g hiivaa
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl kardemummaa
  • 8 dl vehnäjauhoja
  • 100 g maidotonta margariinia

Kanelitäyte:

  • 100 g maidotonta margariinia
  • 1 dl fariinisokeria
  • 2 rkl kanelia
  • 2 rkl vaniljasokeria

Pinnalle:

  • vaniljasoijavanukasta
  • raesokeria
  1. Lämmitä soijamaito kädenlämpöiseksi ja murenna sekaan hiiva. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut.
  2. Lisää joukkoon sokeri, suola, kardemumma, osa jauhoista sekä pehmeä margariini. Vaivaa taikinaa ja lisää loput jauhot vähitellen.
  3. Alusta taikinaa, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista ja kädestä. Taikinaa saa ja pitää vaivata kunnolla ja siihen menee käsin (tehokkaasti) vaivaten aikaa sellaiset 10 minuuttia? Anna taikinan levätä taikinakulhossa 20 min leivinliinalla peitettynä.
  4.  Valmista sillä välin kanelitäyte sekoittamalla pehmeän margariinin joukkoon fariinisokeri, kaneli ja vaniljasokeri.
  5. Jaa taikina kahteen osaan ja käsittele yksi osa kerrallaan. Kauli taikinasta suorakulmion muotoinen ohut levy. Levitä puolet täytteestä päälle. Kieritä rullalle ja leikkaa rulla paloiksi. Nosta palat pystyyn leivinpaperilla vuorattuun kakkuvuokaan (halkaisija 20 cm). Jätä palojen väliin leviämisvaraa. Leivo toinen boston samaan tapaan.
  6. Kohota pullat lämpimässä paikassa liinalla peitettynä.
  7. Voitele kohonneet bostonit vaniljasoijavanukkaalla ja ripottele pinnalle reilusti raesokeria. Paista 200 asteessa 20-30 minuuttia.
  8. Anna jäähtyä ja koristele tomusokerista ja tilkasta vettä sekoitetulla kuorrutteella.

Vinkki! Itse nostatan pullat aina uunissa, jonka lämpötila on säädetty 30-40 asteeseen. Sitten vain suihkuttelen aina silloin tällöin vettä uuniin pullien kuivumisen estämiseksi. Näin pullista saadaan oikein muhkeita ja meheviä. Nostatusaika riippuu tuotteen koosta ja taikinan koostumuksesta vaihdellen puolesta tunnista tuntiin.


Kaneliboston